klik hierDe naam "Oude Schouten Hofstad" voert terug naar het eerstecijnsregister van de heren van Breda. Rond 1475 werd daar opgetekend: "Willem van Stramproy, van de gklik hieroeden daer hij oic op woont, geheiten de oude scoutete hofstad". In 2002 werden bij bouwwerkzaamheden in de woonkamer archeologische sporen gevonden van 3 opvolgende bebouwingsfasen. De oudste dateert uit de late middeleeuwen (1200-1400). Dat gebouw is eind 16e eeuw volledig afgebrand. Daarop volgde een woonhuis met stenen schouw opgetrokken rond 1600. Dit huis heeft het niet zolang volgehouden want het werd na amper 100 jaar al vervangen door de huidige langgevel hoeve. Uit archiefonderzoek door ons is gebleken dat wij sinds Willem van Stramproy nu de 22ste eigenaren in rij zijn.

klik hierDe Oude Schouten Hofstad wordt door ons beheerd als een oud cultureel erfgoed. De akker wordt bezaaid met oude granen, in de moestuin vindt men lang vergeten groenten, de bloementuin kenmerkt zich door de veelkleurigheid van ouderwetse boeklik hierrderijbloemen en in de hoogstamboomgaard staan fruitrassen uit overgrootmoeders tijd. Heggen, een gevarieerde erfbeplanting, een ouderwetse waterpoel en een kippenren kleden de hoeve aan. De bijgebouwen werden met oude bouwtechnieken gerestaureerd. Het wonen en werken op dit erf vraagt een manier van leven die niet iedereen voor zichzelf zal kunnen realiseren. Maar veel van onze gasten hebben al wel genoten van hun bezoek en er ideeen voor eigen situatie opgedaan.

Uit archiefonderzoek door Jan en Connie Hoevenaars is gebleken dat zij sinds Willem van Stramproy nu de 22ste eigenaren op rij zijn. Daarnaast zijn vele feiten en feitjes uit deze lange geschiedenis door hen aan de vergetelheid onttrokken en tot interessante lezingen verwerkt (ondersteund door power point).

home
| © 2009 by De Oude Schouten Hofstad | Sitemap | E-mail: info@deoudeschoutenhofstad.nl | Design by DunyaWebdesign.com |